10 навичок, необхідних для професійного розвитку нетехнічного спеціаліста

Відкриваємо завісу на нетехнічні спеціальності в ІТ-індустрії. Дізнайтеся, хто такі нетехнічні спеціалісти, які важливі навички їм потрібні для успіху, та чому вони є незамінною частиною ІТ-компаній.

10 навичок, необхідних для професійного розвитку нетехнічного спеціаліста

Що означає бути нетехнічним спеціалістом? Якими навичками повинні володіти такі спеціалісти? Нетехнічний спеціаліст — це фахівець, який працює в ІТ компанії на посаді, не пов’язаній з написанням коду. 

Багато спеціалістів, переходячи в ІТ, помилково вважають, робота в ІТ - це кодинг та тестування, залишаючи поза увагою нетехнічні спеціальності.

За даними дослідження DOU, частка технічних спеціалістів у 2020 році становила 62%, відповідно 38% нетехнічних. Це маркетологи, PR менеджери, продакт-менеджери, проджект-менеджери та фахівці з інших сфер. 

Хоча завдання та обов'язки цих спеціалістів суттєво відрізняються один від одного, є певний набір навиків, без яких нетехнічний спеціаліст навряд чи може професійно реалізуватись.

  1. Вміння усно вести діалог

Без цього навику якісно виконувати свою роботу не вийде. Учасники опитувань винесли цей навик на друге місце. Менеджери повинні вміти усно спілкуватися з різними людьми, мати багатий словниковий запас, а також повинні вміти спілкуватись з представниками різних психотипів. Цей навик теж включає вміння чітко висловлювати думку. Здібність усно спілкуватись з високою ймовірністю допомагає уникати непорозумінь. 

  1. Творчий підхід до вирішення проблем

Творчістю зазвичай називають процес створення чогось нового та незвичайного. Однак тепер, коли ми працюємо у невизначені часи, вміння завершити проект за будь-яких умов та побачити можливість у купі проблем стає новою вимогою до менеджерів, які працюють з ринком. Творчий підхід до вирішення проблем допомагає знайти інноваційні рішення та залишатись конкурентоспроможними. 

  1. Уміння проводити дослідження

Цей навик пов’язаний зі здатністю робити висновки за допомогою індуктивного та дедуктивного методів, робити припущення, інтерпретації та висновки. У світі, де кожної секунди з’являється нові дані у гігантських обсягах, уміння перетворювати дані на корисну інформацію є не менш важливим, ніж володіння хард скілами.

  1. Навички писемної комунікації

Серед двох фахівців с однаковими професійними навичками перевагу нададуть тому, хто краще пише. Вміння гарно викладати думки письмово - ознака чіткого мислення. Проблеми з формулюванням думок письмово призводять до проблем з передачею ідей та виконанням завдань.

  1. Знання продуктів компанії

Якщо менеджер не захоплюється продуктом і не знає його, швидше за все він буде погано над ним працювати. Знання продукту допомагає створити сильніший і більш позитивний досвід клієнтів. Пристрасний менеджер здатний позитивно вплинути на цілий бізнес. Глибоке знання продукту є одним з небагатьох навичок, які відокремлюють справді хорошого менеджера від звичайного.

  1. Багатозадачність

Деякі вчені спростовують ефективність мультизадачних працівників, вони апелюють підвищенням втоми, збільшенням кількості помилок та обмеженою здатність мозку швидко переключатись з одного завдання на інше. Поза тим, вміння перемикатись між кількома завданнями, оперативно включатись в нові завдання, пам’ятаючи про незакінчені, все ще залишається одним з необхідних умінь для успішної кар’єри.

  1. Аналітичні здібності

Аналітичні здібності – це широкий набір професійних якостей, які включають здатність критично мислити, аналізувати дані, приймати складні рішення та вирішувати проблеми. Усі ці важливі набори навичок передбачають сприйняття та обробку нової інформації, формування найбільш релевантного повідомлення.

  1. Навичка тайм-менеджменту

Навички управління часом – це поведінкові та організаційні прийоми та установки, які допомагають підвищити продуктивність і керувати робочим навантаженням. Управління часом безпосередньо впливає на синхронність та ефективність всієї команди.

  1. Навички роботи з комп’ютером

Уміння використовувати комп’ютери, мобільні пристрої або програмні додатки - це уже must have у сучасному світі. Деякі компанії вимагають знання чи досвід з конкретними програмами ще на етапі відбору, тоді як інші пропонують навчання уже після працевлаштування. Якщо ви вмієте працювати з популярними програмами, вам буде легше навчитися користуватися новими.

  1. Надійність

Якщо тобі не довіряють на роботі, навряд чи можна розмовляти про успішну кар’єру, коли тобі не довіряють. Дотримання домовленостей, рапортування проміжних  результатів, вчасне попередження, коли щось іде не так, відкритість, вміння працювати в рамках дедлайнів - усе це створює імідж надійного працівника, вартого довіри. У часи, коли тренд на віддалену роботу стає все популярніший, надійність може стати чи не найголовнішим критерієм при оцінці працівника.

Як бачимо, 9 з 10 навиків - це софт скіли. Володіння цими основними навичками може забезпечити більшу кількість пропозицій роботи і, потенційно, вищу зарплату. Багато працедавців навіть ставлять поведінкові запитання під час співбесіди, щоб оцінити рівень опанування кандидатом цих навиків. 

Read more