Бренд рекрутера

Своїми інсайтами про створення особистого бренду поділилися CEO and co-owner of Indigo Tech Recruiters Катерина Осадчук та співзасновниця платформи BazaIT Вікторія Наливайко

Бренд рекрутера

Своїми інсайтами про створення особистого бренду поділилися CEO and co-owner of Indigo Tech Recruiters Катерина Осадчук та співзасновниця платформи BazaIT Вікторія Наливайко

Що таке “особистий бренд” для рекрутера?

Сучасний ринок праці дуже конкурентний, тому персональний бренд може допомогти привертати увагу талановитих кандидатів, а також забезпечити стабільний підхід до пошуку найкращих кадрів.

Катерина Осадчук: “На початку свого професійного шляху взагалі не розглядала можливості будувати особистий бренд. Чесно кажучи, я просто старанно виконувала свою роботу, і це було помічено. Однак з часом, почала рефлексувати над своєю роботою та іноді ділитися думками в статтях, постах або під час виступів на подіях. Люди почали впізнавати мене. Тобто, систематична робота над особистим брендом дійсно приносить плоди. Мене почали запрошувати на події як спікера, а також з'явилися нові клієнти, що були зацікавлені в моїй експертизі та консультаціях”.

Активна робота над власним брендом може бути дуже корисною як для кар'єри, так і для бізнесу. Впізнаваність та довіра приносять нові можливості та клієнтів.

Мати особистий бренд — це побажання чи необхідність?

З одного боку, важко заперечувати, що розвиток персонального бренду може приносити багато переваг. Наприклад, як рекрутер із більш нішованим брендом, ви можете залучати більше уваги кандидатів та бути впізнаним серед колег, роботодавців. Це полегшує роботу під час пошуку людей, адже вас вже знають і довіряють.

Катерина Осадчук: “Якщо ви вирішили працювати над особистим брендом, обов’язково зважте всі “за” і “проти”. Зрозумійте, навіщо це вам потрібно.

По-перше, ринок рекрутингу дуже конкурентний. Велика кількість фахівців змагається за увагу як кандидатів, так і роботодавців. Тому особистий бренд вимагає значних зусиль, ресурсів, часу, фінансів. 

По-друге,  якщо вам не зрозуміло, як саме розвиток особистого бренду може призвести до конкретних результатів або прибутку, то інвестування часу та зусиль у цей процес може виявитися не результативним.

По-третє, враховуйте позицію поточного роботодавця. Деякі компанії позитивно ставляться до цього, але є й ті, що ставляться негативно до такої ініціативи”.

Вікторія Наливайко: “Я, наприклад, по собі бачу, що мені закривати вакансії легше, коли у мене розвинений бренд. І я це відчула, коли в мене в LinkedIn стало 10 000, зараз вже 20 000 аудиторії. Тепер достукатися до когось набагато легше, в цьому величезний плюс”.

Мінуси мати свій персональний бренд. Так, так, вони є!

  1. Страх перед критикою: ваші слова і дії піддаються більшому суспільному контролю, це може стати джерелом стресу.
  2. Вразливість до критики: чим вищий професійний статус, тим більше вразливості до критики.
  3. Знайомства і відносини: іноді з'являється тиск на побудову відносин та знайомств, оскільки ваш бренд стає публічним і бажаним для співпраці.
  4. Контекст взаємодії: публічний імідж може впливати на те, як ви сприймаєте і як вас сприймають у різних ситуаціях. 

Попри можливі негативні аспекти, власний бренд є важливим інструментом для досягнення успіху в сучасному світі. Головне — це бути свідомим та готовим до труднощів.

Як обрати майданчик для розвитку бренду?

Обирайте платформу, яка найкраще вас відображає та відповідає вашим цілям. 

Вікторія Наливайко: “Якщо ви рекрутер в геймдеві, ваша мета — привернути нових кандидатів та надавати їм кар'єрні консультації. Основний інструмент — LinkedIn, інтернет-платформа для професіоналів.  Ця соціальна мережа може служити не лише для прояву вас самого, а й для створення кола амбасадорів як вас особисто, так і компанії, яку ви представляєте”.

Вибираючи канали та інструменти для розвитку бренду, обирайте ті, які найкраще відповідають вашим цілям. Наприклад, Instagram та LinkedIn можуть бути двома основними каналами, Instagram — для продажу курсів, а LinkedIn — для залучення клієнтів.

Ефективний механізм створення особистого бренду

  1. “Хто я насправді є?”. Ретельно розгляньте свої цінності, таланти та якості, за допомогою тестів, досліджень.
  2. “Чим я відрізняюся?”. “Опрацюйте” свій досвід, виокремте, що робить вас унікальним та цінним як фахівця.
  3. Визначте свою цільову аудиторію, розробіть її портрет. Це допоможе обрати найбільш ефективні канали та інструменти комунікації.
  4. “Як я можу допомогти?”. Розробіть стратегію, згідно зі своїми цілями. Почніть спілкуватися та ділитися досвідом та знаннями на вибраних платформах із читачами.

Як зацікавити аудиторію рекрутеру у своєму блозі?

Для успішної побудови особистого бренду, важливо сформувати емоційні та раціональні підстави, щоб люди довіряли вашому блогу.

Наприклад, поділіться унікальною історією про те, як перейшли зі звичайної бухгалтерської сфери до роботи у класній геймдев-компанії в іншій країні. Така взаємодія дає глибокий зв'язок із аудиторією та формує образ.

Раціональні підстави базуються на вашій професійній експертизі і досвіді. Розкажіть або покажіть інформацію про вашу освіту, сертифікати, курси. Розробіть сценарії для ваших постів та Reels, щоб мати чітку стратегію контенту. Зберігайте відгуки та коментарі на своїй сторінці і відповідайте на них, підтримуючи взаємодію з аудиторією. 

Всі ці аспекти роботи над брендом вимагають ресурсів, але вони є ключовими для успіху. 

Хейт і критика будуть завжди

  1. Зберігайте спокій і професіоналізм.
  2. Відповідайте на коментарі ввічливо і об'єктивно. 
  3. Не концентруйтеся на негативі.
  4. Якщо вам набридли безпідставні звинувачення, запитайте, як змінити, покращити ситуацію. Це може змусити їх подумати і переглянути свій підхід. 
  5. Інколи краще просто ігнорувати хейтерів і видаляти їхні коментарі, якщо вони не мають жодного конструктивного значення. Пам'ятайте, що ви не зобов'язані реагувати на кожен коментар.

Негативна критика може бути ознакою того, що ви зробили впливає на людей.

Read more