Як розвивати продакт майндсетне мислення в команді

Як розвивати продакт майндсетне мислення в команді

Ми живемо в світі сучасних реалій та інноваційних технологій. У світі, де щодня створюється власний бізнес, де стартап — звична справа. Де кожен може стати успішним підприємцем і відкрити власну справу. 

Для тих, хто прагне створити стартап, продукт чи бізнес важливо розвивати в команді продакт майндсет. Це відносно новий термін в українській лексиці, тому давайте розбиратися.

Загалом майндсет, це набір правил, переконань та підходів, якими людина керується при прийнятті рішень. Продакт майндсет в свою чергу проявляється в способі мислення людини, яке потрібне для створення й  розвитку продукту, що матиме цінність для користувача.

Цей підхід дуже важливий для підприємців та стартаперів, оскільки він дозволяє не просто запустити продукт, але також і розвивати його та зробити успішним.

Принципи продакт майндсетного мислення

Людина з продакт майндсетним мисленням базується на деяких принципах, серед яких виділяють кілька найважливіших.

Найперше - завжди задавати собі питання “Навіщо”. Навіщо  саме ця ідея, фіча, проблема.

Фокусуватися на потребах користувачів.

 Не лише “Для чого я це роблю”, але також і як  воно допоможе потенційному клієнту, яку його проблему вирішує, в чому користь цього продукту, чому клієнт має придбати саме цей продукт чи скористатися цією послугою.

Враховувати бізнес-цілі. 

Кожен проект повинен мати розроблену стратегію, в якій будуть прописані також і бізнес-цілі.

Інтуїцію замінюють гіпотези. 

Замість “робимо цю фічу, це точно спрацює, я це відчуваю” висловлюємо і перевіряємо гіпотези з конкретними цілями, яких прагнемо досягти.

Постійно покращувати свої навички. 

Золоте правило, яке застосовувалось, застосовується і буде застосовуватися у всіх сферах. Працювати над собою, вчитися новому, прокачувати свої скіли і йти тільки вперед—  це завжд головна запорука успіху.

Гнучкість важливіша за план.

 Нестандартне рішення в сучасних реаліях, коли всі ми звикли робити навпаки і жити за планом. Однак у випадку продакт майндсету, гнучкість важливіша за план.

Продакт майндсетні навички  важливі не тільки для людей, що зайняті безпосередньо у створенні продукту, як-от дизайнери, продуктові менеджери, маркетологи, але й для всієї команди.

Характеристики продакт майндсетних команд

Продуктовий підхід при розвитку команд майндсет володіють рядом характеристик, завдяки яким ви більше зрозумієте принцип цього підходу:

  • Фокус на користувачах. Продакт майндсетні команди потреби й бажання користувачів завжди ставлять вище власних цілей й метрик.
  • Ітеративний підхід. Розробка продукту відбувається ітераціями, коли тестують гіпотези, а також збираються відгуки й досвід користувачів.
  • Безперервне навчання. Команди завжди прагнуть навчатись й вдосконалювати свої навички.
  • Оцінка результатів. Команди беруть відповідальність за результат і мають чіткі вимоги до їх оцінки.
  • Емпатія. Продакт майнсетні команди завжди прагнуть зрозуміти потреби й болі своїх користувачів.

Продакт майндсетні команди керуються бажанням створювати продукти, які мають суттєвий вплив на життя їхніх клієнтів, відповідають їхнім потребам і перевершують їхні очікування.

Як розвивати продакт майндсетне мислення

Для розвитку продакт майндсетного мислення в команді і створення продуктів, які любитимуть ваші користувачі, важливо дотримуватись головних принципів, на яких базується цей підхід.

Заохочуйте ставити запитання

Навіщо? Яку проблему ми вирішуємо?  Чого ми досягнемо? Завжди ставте собі ці та подібні питання. Навіть, якщо мова йде про найменші зміни. 

Спілкуйтесь  з клієнтами

              Важливо комунікувати з клієнтами. Проводити різні дослідження, опитування, зустрічі з користувачами, обов’язково питати за зворотній зв’язок. Фідбек — наше все. Нехай кожен член команди має можливість послухати про досвід користування продуктом.

Тестуйте гіпотези 

             Замінюйте вислови на зустрічах. До приклад,  фразу ”Мені здається” можна замінити на: “В мене є гіпотеза”. Ставте ці гіпотези в пріоритет і використовуйте в роботі. 

Оцінюйте результат

         Завжди ставте кількісні показники, яких ви прагнете досягти. Якщо результат не той, на який ви очікували і ваші цілі не досягнуто, аналізуйте. Зрозумійте для себе, де зробили помилку і що саме потрібно змінити.

Постійно навчайтесь 

        Кожен член команди має підготувати план по саморозвитку. Навчайтесь та обговорюйте нові знання і навички між собою, діліться своїми знаннями і досвідом. Без постійного вдосконалення не вийде досягти результатів.

             

Read more